Wat doet vrouwen klikken?

Even op Digital Marketing First in Tour & Taxis geweest, om ondermeer te luisteren naar Sanoma’s Clo Willaerts ‘What makes women click’. Een boeiende presentatie en het kon meteen ook tellen als corporate marketing, om het leiderschap van Sanoma Magazines in het (online) vrouwen segment verder te versterken. Alleen lag de nadruk misschien net iets teveel op “data” en net iets te weinig op “insights” waarmee marketeers of media makers effectiever vrouwen / moeders kunnen bereiken.

Geïnteresseerden vinden haar slides terug op haar blog targetwomen.be. Lees ook mijn aantekeningen voorbij de slides, voor een aantal dingen die je niet in de slides terug vindt, maar die wel blijven hangen.Enkele aantekeningen:

  • Tijdbestedingonderzoek en attitudeonderzoek leert dat moeders weinig tijd hebben en constant moeten schipperen de noden van kind en gezin, werk en ruimte voor zichzelf. Dat maakt dat de periode na het avondeten het belangrijkste moment is dat moeders online gaan. Dat heeft ook als gevolg dat ze vaak al wat vermoeider zijn, nog wat taken moeten afwerken of op zoek zijn naar wat ‘me-time’ (KVP: een overigens typisch magazine motief) en dat je als mediamaker / marketeer hen op dat moment niet moet bestoken met call-to-actions of oproepen om user generated content bij te dragen.

  • Jonge moeders verschillen qua deelname aan oa sociale netwerken van de andere moeders. Mogelijk heeft het ermee te maken dat jonge moeders opgegroeid zijn met het internet, terwijl voor hun ‘oudere zussen’ sites als Facebook vooral ‘time suckers’ (dixit Willaerts) zijn.

  • Als vrouwen nieuws online lezen, dan is het tijdens de lunchpauze (KVP: de pauze als consumptiemoment voor media overstijgt overigens het internet, dat geldt naar mijn ervaring in even grote mate voor kranten, huis-aan-huisbladen …). Dat zou een verklaring moeten zijn waarom online kranten volstaan met ernstig nieuws, terwijl de balk met veel gelezen artikels veelal celebrity nieuws bevat. Vrouwen zouden celebrity berichtgeving lezen uit ‘schadenfreude’ dat aantrekkelijk en aanbeden celebs ook last hebben van cellulitis, relaties die afspringen enz. (KVP: hier valt wel wat meer over te zeggen, zie ondermeer het werk van Charlotte De Backer. Laten we ook stellen dat er misschien sprake is van een bepaalde selectiviteit van vrouwen op dit soort berichten is, maar dat dit niet alleen vrouwen boeit.)
Twee dingen die weinig met media te maken hebben, maar wel blijven hangen:-) (a) 22% van de vrouwen is na middernacht nog online, en 'flirt' vooral. (b) schoenen en kleding worden online aangekocht als je zeker bent van je maten, zoals met kleding van Esprit, of Allstar schoenen. Offline winkelen is een heel andere ervaring. Je stapt de schoenwinkel binnen, waar een man op je wacht die je alle tijd geeft, op zijn knieën gaat, je de schoenen past zodat je je een beetje Assepoester voelt... Je verlaat de winkel met een nieuw paar schoenen, 100€ armer, maar wel met een smile op je gezicht. Als dat geen 'expericience marketing' is

0 reacties: