Infografieken: deel van de toekomst van journalistiek

Levendige discussie bij De Werktitel over de stelling dat infografieken de toekomst van journalistiek vormen. (De discussie vind overigens zijn wortels in de presentatie over nieuwe en oude media die Bart Dewaele van Netlash voor ons gaf)

Laten we het even over echte infografieken hebben, niet de saaie staafjes die je uit Excel of Powerpoint kent, maar kunststukjes die je zonder blozen zou kunnen insturen naar Malofiej, waar dit jaar de Society of News Design het beste werk in infographics bekroont.

Dit soort Infografieken zijn, net zoals tekst+foto of een video dat zijn, een vorm van storytelling.

Twee invalshoeken die niet aan bod komen in de discussie bij De Werktitel zijn (1) het effect op lezers en (2) wat het kost om infografieken aan te maken.

In onze (papieren) kranten vind je bijvoorbeeld elke dag een infografisch uitgewerkte pagina. Dat is een pagina die hoog scoort, zowel in leesscore als in waardering. En dat is ook niet zo vreemd: je krijgt veel informatie die makkelijk te verwerken is (Relevantie). Van uit dat standpunt bekeken kun je alleen pleiten voor meer, en voor online versies die interactief zijn (zoals deze interactieve simulatie van de aardbeving in Haiti bij USA Today)

Jammer genoeg zijn infografieken ook heel erg tijdsintensief om aan te maken, en dus duur. Je kunt dromen van gespecialiseerde tools en van het beschikbaar komen van meer databanken met kant en klare voor nieuwsgebruik geschikte vectortekeningen, maar zover is het nog niet.

Infografieken zijn dus niet de toekomst van de journalistiek, maar wel een waardevolle vorm van storytelling, binnen het hele arsenaal van mediabouwers.

Ze hebben dan hun plaats, als een geschreven doorlopende tekst niet het beste middel is om informatie over te brengen. Ons korte termijn geheugen kan immers maar een handvol elementen onder één noemer vangen : van het ogenblik je 5 a 7 dingen te vertellen hebt, die niet onder één noemer passen of die anders in één paragraaf geduwd moeten worden, is een infografiek een goed alternatief:

  • sequenties van gebeurtenissen (en toen ...en toen ... en toen ..)
  • veel, maar weinig gestructureerde of geordende weetjes die horen bij één onderwerp
  • als een beeld meer zegt dan 1000 woorden
UPDATE 2/2:
Infographics bij De Nieuwe Reporter
Infographics.eu

0 reacties: