Vanmiddag de iPad van uberNerd Joris mogen beroeren.
Alle beloftes inzake beeldkwaliteit, animatie e.d. worden waargemaakt.
'Alice in wonderland' is wonderlijk, en een flinke draai aan de boekenkast geven om van e-reader naar iTunes te schakelen heeft ook iets magisch.
Nota's ingeven in een fraai handschrift heeft ook wel iets, tot blijkt - als je bv. een schrijffoutje maakt - hoe geconditioneerd je bent door muis en muiswijzer. Met het touchscreen enkele karakters teruggaan is quasi onmoglijk, en op 'backspace' hameren beschouwde ik nu toch echt wel als verleden tijd.
Daar zit ook een kleine teleurstelling. Verschillende blogberichten beloofden nu net dat het omgaan met content via je vingers op het touchscreen tot een nieuwe, intensere, directere en meer natuurlijkere beleving van media zouden leiden. Daar ben ik nog niet zo van overtuigd. Maar misschien kan het ook liggen aan de Apps die ik uitprobeerde. Lees daarom ook deze interessante analyse van twee iPad Nieuws applicaties.
LEES OOK:
Labels: mediabeleving, online
Twitter heeft sinds kort een blog voor mediamensen met ideeën over hoe je twitter kan inzetten om programma's, kranten en tijdschriften te promoten. Wat vind je hier : suggesties, beste praktijken en handige tips, zoals (verwijzingen naar) tips voor journalisten om het waarheidsgehalte van een 'tweet' te achterhalen.
Onder het kopje 'case studies' vind je er voorlopig nog maar één, die van het kabelkanaal Oxygen dat een interessant experiment opzette bij de lancering van het vierde seizoen van 'Bad Girls Club'.
Oxygen profiteerde maximaal van het tijdsverschil tussen Oost en Westkust - de VS omvatten immers een drietal tijdszones. Een klassiek opzet van testmarkt en controlegroep. Het programma dat aan de Oostkust uitgezonden werd, kreeg een nieuw programma mee ('Oxygen Live') waarin leden van de 'cast' de conversatie aangingen met hun publiek, het programma aan de Westkust in eerste instantie niet.
De kijkcijfers aan de Oostkust lagen +92% hoger dan in seizoen 3, die aan de Westkust +14%. Toen 'Oxygen Live' ook ingevoerd werd aan de Westkust, kreeg ook hier het aantal kijkers t.o.v. het vorige seizoen een flinke duw in de rug (+56%). Het verschil in de doelgroep vrouwen 18-49 was nog extremer. Lees de casestudy hier.
UPDATE 14/4:
Liveblog MIPV (Cannes) over sociale media als aanjager voor klassieke media
Ook de Belgische krant De Morgen bracht vandaag een stukje over MIPTV
(Chloe Madden) ... ook omdat Twitter nu ... manier is waarop veel mensen ontdekken wat ze willen bekijken...Ook bij Facebook zijn ze ervan overtuigd dat beide media elkaar kunnen versterken (Stephen Haines) ...Facebook werkte al samen met onder meer CNN en het Britse Channel 4 om na te gaan wat het effect van een goede Facebookpagina kan zijn. Twitter experimenteerde onder meer tijdens de Video Music Awards van MTV, waar de miljoen tweets over de show onmiddellijk gevisualiseerd werden op basis van populariteit... In Spanje loopt sinds eind maart op de digitale zender Veo7 een discussieprogramma dat alleen met Twitter werkt.
VERWANT:
UPDATE 4/7: een interessante infografiek over de relatie tussen online buzz en kijkcijfers bij Mashable
Labels: mediamarketing, online, tv
Een kort overzicht van gastcolleges, lezingen en workshops die ik in de afgelopen maanden gegeven heb : vorige woensdag 'mediaplanning' voor de HUBrussel, een bij-de-tijd gebrachte versie (het moet voor mezelf ook spannend blijven) van een gastcollege mediaplanning dat ik eind vorig jaar ook voor de uHasselt gaf (contact Wim Janssens) en daarvoor voor uGent (Katarina Panic, Verolien Cauberghe). Rondom datzelde thema, mediaplanning heb ik ook de kickoff opleidingsessie mogen verzorgen voor de mediaplanners van de werkgroepen die deelnamen aan het pitch project voor echte-wereld-klanten (dit jaar Unilevers 'Dove') van KH Mechelen. (Els Sambaer)
En vorige week was er de workshop media onderzoek en media marketing voor de master na master opleiding journalistiek aan de Erasmus Hogeschool (Koen Lemmens, Martina Temmerman) waarin de deelnemende studenten vanuit een echte-wereld briefing de opdracht kregen een media concept te bedenken en uit te werken. Het was dit jaar geen voor de hand liggende opdracht (ik heb nog de hele woensdag lopen twijfelen of ik niet terug zou vallen op de opdracht van vorig jaar), maar de resultaten zijn prima.
Een hele dag brainstormen is niet niks, maar je staat toch steeds te kijken van tot welke oplossingen en creativiteit studenten weten te komen. Iets wat je beroepsmatig helaas nooit zo aantreft. Waar zou dat talent toch verloren gaan? Ok, deze studenten vertrekken uiteraard van een erg gefocuste briefing, waar in de echte wereld 'paralysis by analysis' vaak al snel zijn vernietigende uitwerking heeft. Maar toch jammer.
Labels: opleiding
Radio Benelux uit Paal-Beringen bestaat dinsdag 30 jaar. Ik mag Benelux dan een beetje uit het oog verloren zijn, omgekeerd is het best leuk om in de gallerij van bekende ex-medewerkers opgenomen te worden. (Dank je Hans)
Een korte wandeling doorheen 'Memory Lane'. Ik was 17, de hits van het moment waren Promised you a miracle van Simple Minds (nummer 1289 in de platencollectie van Benelux, nummers die je als presentator van de maandageditie van het verzoekplatenprogramma 'Schijven na Vijven' snel leerde memoriseren, want het was toch een eindje lopen van de studio naar de ketelruimte waar de platen stonden :-) en Lenny van de Buggles (Trevor Horn!).
En zoals dat voor ongeveer iedereen uit die tijd geldde : het was een heel plezierige leerschool. Je leerde veel doen met relatief weinig middelen en omgaan met de directe feedback van de luisteraars van zo'n laagdrempelig medium. Ervaring die later de deuren zou openen voor Radio Sinjaal in Leuven en nog later voor HitFM Noordzee in Hasselt. Plaatsen waar ik veel leerde over media management, waar ik de interesse kreeg - en de nodige ervaring opdeed - in marktonderzoek en marketing voor media. Waar ik me verdiepte in automatisering en de kans kreeg om verschillende opleidingen in de VS te gaan volgen. Waar je de interviewvaardigheden (luisteren!) en presentatievaardigheden (spreken!) opdeed die me vandaag nog elke dag van pas komen. Veel is ginds begonnen, daar aan de Galgestraat 8.
Beroepshalve kom ik nog vaak (ex)radiomakers tegen, en allemaal spreken ze over de microbe. Radio beschouw ik voor mezelf als een afgesloten hoofdstuk (hoewel ik me bij de start van Antwerpen 1, het opstapje in de groep naar Nostalgie, nog eens helemaal gegeven heb) heb ik gelukkig die passie ook in andere media projecten kunnen terugvinden.
Zo is de cirkel bijna rond, want je moet geen 'media watcher' zijn om te beseffen dat media - dankzij internet, facebook en andere - opnieuw veel laagdrempeliger geworden zijn. Dat passie een voorwaarde is om met media mensen te kunnen bezielen. En dat de veranderingen die zich onvermijdelijk in onze zakenmodellen gaan voordoen, ons dwingen veel creatiever te worden met minder middelen.
Laten we volgende week - op zaterdag is er een reünie - eens horen hoe het met al de anderen in die al die jaren vergaan is.
Labels: radio