Media Bouwer : Peter Vantyghem (B)

Ik vertoef vaak in het niemandsland tussen inzichtlezers en inpluglezers. De laatste keer was nog maar enkele weken terug, tijdens een gespreksronde bij het KIM. Inzichtlezers zijn erg intelligente en rationele mensen. Helaas begrijpen ze niet altijd dat ze slechts een kleine elite vormen en dat hun overwicht in de media uit het verleden niet te handhaven valt.

Deze (vaak hoogoplopende) discussie komt vaker voor. Redacteur Peter Vanthyghem van de cultuurredactie van De Standaard reageert in een opiniebijdrage (cultuurjournalistiek leeft) op de terugkerende kritiek die inzichtlezers hebben op zijn krant specifiek (een gebrek aan diepgang, een gebrek aan ernst, vervlakking) en op een veranderend medialandschap in het algemeen.

Ik pluk dit citaat uit het stuk, dat illustreert dat Peter Vantyghem goed doorheeft wat lezers anno 2009 van een (kwaliteits) krant willen.

Ook ons doel is 'op te voeden, te enthousiasmeren en te verbazen'. Niet alleen met serieuze kunstkritiek, maar ook al eens met een leuk interview, een pittige anekdote of een inlevend verhaal. Onze lezer wil niet alleen denken, maar ook genieten, meeleven, opgaan, huiveren en bewonderen. En hij wil zeker niet steeds dat intellectuele vingertje zien.

0 reacties: