Medium op de testbank: Vacature magazine (B)

Vacature Magazine onderging een restyling, zoals hoofdredacteur Marian Kin het zegt in De Morgen van vrijdag


"We hebben grafisch veel veranderingen doorgevoerd ... Het bordeaux wordt vervangen door wekelijks een andere steunkleur. De lay-out wordt rustiger. Inhoudelijk blijven we de nadruk leggen op stevige journalistiek, met veel internationale stukken. We zullen in de toekomst proberen meer nadruk te leggen op sterke fotografie. We brengen ook een aantal nieuwe rubrieken, al blijven sterkhouders als 'De maandag van...' en 'De salariswatcher'

Het nieuwe lettertype oogt inderdaad eleganter, maar draagt ook minder. Het geheel - ook de kop krimt - komt daarmee meer ingetogen over. Dat sluit misschien ook onbewust wel aan bij een afkoelende jobmarkt en bomen die wat minder hoog dan de hemel blijken te groeien. Wel worden onderkopjes, conclusies, tips en de essentie van rubrieken als de balans, de salariswatcher ... (bedragen, identikit...) duidelijk groter gebracht.

De redactie schuift ook wat verder in de krant door. De column vanAn Olaerts staat niet langer eenzaam alleen als afsluiter, nu is er fotografie ('sluitertijd'), 'Vacature & Co' om de krant af te ronden.

Het magazine is ook iets zuiniger met negatief zetwerk, maar dat maakt wel dat - samen met het verschuiven van de colofon - je bij "De Maandag van ..." toch wat het gevoel hebt met de deur in huis te vallen.

De concurrentie tussen de carrière kranten is bikkelbard. Er is een tijd geweest dat Vacature het alleenrecht had op het in de krant brengen van lezers en rekruteerders (de mensen achter het werk), maar die tijd is lang voorbij. De redactie gaat duidelijk op zoek naar middelen om haar sterkhouders te versterken. Kunnen we de 'helden' van onze doelgroep nog uitvergroten ('de succestapes': naar wie kijkt de topper zelf op). Kunnen we nog meer 'symbolen' die relevant zijn voor ons blad (zakenlunch, salaris, work-life balans) nog sterker claimen (ja, nieuw: on the road, onderweg met de doelgroep. Een rubriek als "Wablieft" brengt merkwaardige jobtitels voor het voetlicht en opent daarmee voor heel wat lezers weer een hele nieuwe wereld (en belicht op een heel integere manier rekruteerder en medewerkers bij de rekruteerder, zodat iedereen wint).

Vacature is meest 'vrouwvriendelijk' carrière krant, zoals Nathalie Beckx dat graag zegt. De base line 'voor m/v met talent' mag dan wel verruimd zijn tot het manifest voor talent, het magazine blijft sterker dan de concurrentie vrouwelijke invalshoeken hanteren ('de balans', 'vrouwelijke ingenieurs verdienen meer', 'kinderen draaien worst van alle ambitie ...')

Ook lijkt het magazine wat meer aansluiting te zoeken bij haar website, en meer specifiek de testbatterijen (stressbestendigheid, competence indicator). Het eerste is een heuse rubriek geworden, waarmee meteen ook een lezer in de kijker geplaatst wordt.

Hoewel het eerder om incremtele dan fundamentele veranderingen gaat, neemt Vacature opnieuw een stukje voorsprong. Het is een modelvoorbeeld van hoe je binnen een beperkt maar belangrijk interessedomein ("werk") toch kwaliteitsjournalistiek kunt bedrijven, creatief kunt zijn en een blad perfect op je doelgroep kunt toesnijden.

0 reacties: