Links voor mediabouwers: 29 april 2009

Shortlist magazine: van rebel tot marktleider in 18 maanden

Met 505.970 exemplaren per week (schaal en frekwentie!) hertekent gratis magazine Shortlist de Engelse markt voor mannenbladen. Het blad zet meer dan tweemaal zoveel exemplaren uit als het maandblad FHM (waar initiatiefnemer Mike Soutar in een vorig leven nog hoofdredacteur was), en is veel selectiever naar jonge (18-34) en welwarende mannen (ABC1) dan concurrerende mannenbladen (of zelfs andere mediumtypes).

Dat laatste hebben de Engelse mannenbladen ook wel wat aan zichzelf te danken: de concurrentiestrijd werd uitgevochten met steeds meer vrouwelijk (bijna) naakt, terwijl de humor ("de essentie van man zijn is dat je niets ernstig neemt") verdween. Wat maakte dat de lezersgroep steeds jonger en minder welvarend werd, terwijl de gegeerde doelgroep 18-34 ABC1 juist verjaagd werd.

Dus is Shortlist een blad geworden waar je trots op kan zijn, dat je mee kan nemen naar kantoor of thuis, zonder bloot, gevloekof riooljournalistiek. Maar wel met humor (zonder 'grof' te worden). Veel verschillende thema's, veel korte makkelijk leesbare 'nuggets', maar ook een aantal uitgebreide stukken die de doelgroep moeten aanzetten om het blad mee naar huis te nemen.

Mike Soutar en Tim Ewington vertelden maandag in 'bladen in de balie' over het succes van Shortlist op de lezersmarkt en op de advertentiemarkt (300+ merkadverteerders, maar hoewel het blad beweert voorop te lopen op het business plan, is het 'nog niet elke week winstgevend'). Maar met 52% van je lezers die elke dag een moisturizer gebruiken, of 24% die 2 of meer mobiele 'devices' op zak hebben, heb je wel een mooi verhaal naar adverteerders.

Om dat grote bereik op de lezersmarkt op te bouwen is het essentieel dat het tijdschrift in het pad van de doelgroep aanwezig is. Dat doet Shortlist door het magazine elke donderdag ochtend uit te delen in 11 steden. In Londen alleen al zijn er 300 merchandisers op pad. Ook de kleine stad Aberdeen mag zich in distributie van Shortlist verheugen, het stadje telt immers door de aanwezigheid van de olie industrie flink wat van de gezochte 18-34'ers in de sociale klassen ABC1. Daarnaast zijn er distributiedeals met fitnesscentra, luchtvaartmaatschappijen, banken en de retail.

Als gratis blad wordt Shortlist met een minimum aan middelen gemaakt (maar met veel creativiteit) en bestaat er ook geen scheiding tussen redactie en het commerciële team. Op druk en papier wordt dan weer veel minder bespaard (en dat is uiteraard een voorwaarde voor merkadverteerders in 'beauty'): het magazine komt op verbeterd papier en wordt in heatset gedrukt.

De val van (betaalde) mannenbladen is dramatisch geweest (FHM alleen al viel van bijna 800.000 stuks terug naar begin 200.000 stuks), een val die ruimte gecreëerd heeft voor een magazine als Shortlist. Maar de vraag blijft uiteraard of je Shortlist ooit had kunnen lanceren, als al die andere bladen al niet eerder die 'advertentiemarkt' gemaakt hadden.

Deze editie van Bladen in de Balie was bijzonder interessant, hoewel het evenement bij bezoekers wel wat concurrentie van het mooie weer leek te hebben. Over de bijdrage van Norbert Mirani en Frank Kloppert volgt nog een post

Bekijk shortlist als digitaal magazine hier

LEES OOK het verslag van Ruth van Beek in relameweek en deze eerdere post over de opgang en neergang van mannenbladen.

UPDATE 22/7: Shortlist krijgt een zusje, Mike Soutar lanceert dit najaar met 'Stylist' een vrouwenglossy met een gelijkaardig distributieconcept.

Links voor mediabouwers: 21 april 2009

  • De lakmoesproef voor special interestbladen: bestaat er een rijke geschiedenis vol anekdoten, verhalen en legenden ? (via De Volkskrant)
  • Lezers actief betrekken in magazines: met JJ Abrams (die man de tv serie Lost creëerde) als gastredacteur kwam het maandblad Wired vol met goed verborgen hints en raadsels te zitten. Daarmee wil het blad bewijzen dat print het medium bij uitstek blijft om compexiteit en nuances over te brengen. En dat 'engagement' niet het exclusieve domein is van online (via de New York Times). LEES OOK: Mystery in Wired
  • Media bouwen in crisistijd: jouw lezers, kijkers of luisteraars zijn op dit moment op zoek naar positief nieuws, naar goedkope of eenvoudige manieren om zichzelf te verwennen. Toepassing op magazines: lezeressen kopen meer lipstick (betaalbare luxe), dragen langere rokken (we worden allemaal wat behoudsgezinder) en gaan voor korter haar (goedkoop), zo denkt Rob van Vuure nu al te weten hoe cover modellen er doorheen de rest van het jaar uit zien.
  • Tieners verschillen weinig van volwassenen in hun verwachtingen naar nieuws websites. Uit onderzoek van het Amerikaanse NAA (het volledige rapport kan je hier als pdf downloaden) blijkt dat drukte afstoot: geef lezers meer witruimte, meer instappunten, beperk het scrollen en teken duidelijk de hiërarchie op een pagina uit. Hou het visueel en breng korte kopregels. Afhankelijk van de onbekendheid met het onderwerp kunnen meerder onderkopjes welkom zijn.
  • 10 tips voor media die hun gedrukte edities inruilen voor online (via Garcia Media)
  • Jullie weten hoe belangrijk ik de factor 'sociale integratie' vindt in de motieven tot mediagebruik. Media zullen nog socialer worden, want voor contact doe je alles (via De Volkskrant) en het nieuwe internet wordt nog socialer (via De Volkskrant)

What boys want: media onderzoek bij Disney

Walt Disney gebruikt volgens de New York Times etnografisch onderzoek bij het afstemmen van een kabelkanaal op een doelgroep van jongens van 6 tot 14 jaar. Een moeilijke groep omdat deze veel wispelturiger en minder communicatief ingesteld lijken te zijn dan meisjes. Kelly Pena verkent slaapkamers (wat ligt er in laden en op schappen, wat hangt er tegen de muur, wat wordt niet weggegooid ...) en gaat shoppen met kinderen in de hoop een invalshoek te vinden die Disney in haar programma's kan gebruiken.

"Winnen" lijkt minder belangrijk te zijn dan "trying hard (to grow)", en zo kan het dat een hoofdrolspeler 'slechts' een gemiddelde baseball speler hoeft te zijn. Een Black Sabbath T-Shirt maakt dezelfde jongen die amper afscheid kan nemen van zijn dinosaurus knuffel plotsklaps "groot" ('like going to an R-rated movie'). En waar concurrenten voluit gaan voor actie of animatie, denkt Disney een positie te kunnen vinden voor "fun met een doel".


Tot nu toe blijven de resultaten van Disney in deze markt echter bescheiden. En na 18 maanden (en 75 US$ vergoeding per respondenten) zou zou je meer (mogen) verwachten, niet? En researcher Colleen Fahey Rush van het concurrerende Nickelodeon twijfelt openlijk aan de aanpak van Disney.

Ok, de boven geciteerde findings komen uit een krantenartikel en niet uit een onderzoeksrapport, dus het is een beetje unfair om op basis hiervan hier zelf veel conclusies aan vast te knopen.

Maar lees er de commentaren op het stuk eens op na. Filter er de verontwaardigde ouders even uit (gelukkig neemt commentaar 66 het voor ons marktonderzoekers op), en je krijgt zomaar een aantal interessante inzichten en kritieken (soms duidelijk afkomstig van experts) aangereikt (Ik vond de nummers 27,30,31,35,37,47,65 en 80 best interessant)

VERWANT: Mediapost houdt een overzicht bij van (vooral Amerikaans) onderzoek naar deze doelgroep.

Dummy uit de oude doos: Metro (B), 1999



Zo zag één van de eerste proefnummers van Metro (B) er in september 1999 uit. Vandaag, bijna tien later (en 9 jaar na de lancering in oktober 2000) ziet Metro er zo uit. Een stukje nostalgie dat bovenkwam bij het opentrekken van het archief ("oude doos" kan je in dit geval letterlijk nemen), toen ik vorige week Jonas Vandroemme op bezoek had. Jonas - master na master journalistiek - heeft een stage achter de rug bij Metro en is dus prima geplaatst om de "ist" situatie te confronteren met de "soll" situatie.

Overigens houdt de VUB op vrijdag 22/5 in het kader van mediabeleid en structuren een reeks lezingen over initiatieven die het medialandschap hertekenden. O.a. Marc Dupain (VTM), Stefan Ackermans (4FM), Gabriel Fehervari (Alfacam, Exqi) komen spreken. Ik zal zelf de Metro case toelichten.

Kan Layout kranten redden? Jacek Utco op TED

De samenwerking met het Zweedse Bonnier Business Press, van een 4 tal jaren geleden, was voor mij één van de meest leerzame ooit. Mensen als Vibjorn Madsen, Leif Beck Fallesen en Jacek Utco (Layout, Design) overtuigden me hoe je dankzij inhoud en vorm de lezers kreeg die je verdiende. Leif is naast hoofdredacteur van Borsen (met een mooie trackrecord naar groei) ook bedenker van het concept "Gazelle awards" (Trends (B), FD (NL)) en was bv. ook kind aan huis bij het Financieële Dagblad, dat ook nog steeds groei voorlegt.

Jacek Utco werd door TED uitgenodigd om over de layout van zijn kranten te komen praten. En het belangrijkste is misschien wel de afsluiter: het maakt niet uit of je in een klein landje werkt, in een saaie sector , met weinig middelen ... als je vertrouwt op je inspiratie kun je altijd verschil maken.

Radio en innovatie: JoeFM doet zijn Job

Dinsdag naar "the secrets of predictable innovation" (Door Tony Ulwick van Strategyn) geweest op de High Tech Campus in Eindhoven (wat op zich al een belevenis is).

Zijn vertrekpunt heeft Ulwick geleend bij die andere grote innovatie guru, Clayton Christensen: producten en diensten moeten 'jobs' vervullen voor hun klanten. Hoe hij dat ontwikkelt, is dan weer veel kwantitatiever uitgewerkt dan bij Christensen.

Welke 'jobs' moeten en kunnen media voor hun kijkers, lezers en luisteraars vervullen? Voor de Amerikaanse kranten heeft Christensen enkele jaren terug de te vervullen jobs uitgewerkt (Newspaper Next Report, externe link, pdf) en daaraan een stuk productontwikkeling (Making the leap beyond newspaper companies, externe link, pdf) gekoppeld.

Dezelfde vraag over te vervullen jobs stelde ik mezelf toen ik woensdag Joe FM (de remake van 4FM) hoorde.

Belangrijke 'jobs' voor radio zijn

  • informatie (nieuws, weer, verkeer...)
  • tijdmanagement (als ik de verkeersinfo van 8:30 hoor weet ik dat ik moet vertrekken...)
  • mood management
  • ...
Laten we even bij dat 'mood management' stilstaan. Radio verdrijft ongemakkelijke stiltes (en ondervindt daarin concurrentie uit onverwachte hoeken, als gsm ...), helpt je je 'optimal level of stimulation' te bereiken (rustige muziek voor wie te geprikkeld is, opwindende muziek voor wie repetitieve taken moet uitvoeren), activeert die delen van geheugen waar de prettige jeugd- en vakantieherinneringen opgeslagen liggen .... (de USP van radio Nostalgie)

Je zou - en de muziekpsychologie dicteert dat - verwachten dat juist in Vlaanderen een radiostation met rustige adult contemporary goed zou kunnen scoren. Met 4FM bleek dat niet helemaal het geval te zijn, en VMMA gooit met Joe FM radicaal het roer om. De radio is positief, opwindend, gaat voor hits en verzoeknummers en wordt met de glimlach gemaakt (daarom moet je dus radiomakers rechtstaand laten presenteren...).

Op 1 juni 2004 was Paris Latino (Bandolero) één van de eerste nummers op Antwerpen 1, wat Erwin Deckers van VMMA er toe bracht een sms'je met "dikke schijf" te sturen aan Dirk Guldemont. Laten we even afwachten of de eerste wet van Ries & Trouts "22 immutable laws of marketing" nog steeds opgaat ("it's better to be first then to be better") maar toen ik Paris Latino eind vorige week op Joe hoorde, was dat voor mij een bevestiging dat Joe FM mogelijk de hele positionering van Nostalgie kan innemen.

De muziek is (homogeen) geselecteerd om op quasi elk moment de belofte van JoeFM ('the smile, the music') waar te maken. Het is nog wat vroeg om evaluatie van rotaties en variatie te maken (blijft het format fris ? En ook in opwindende radio hoor je af en toe een rustpauze in te bouwen, je kunt niet blijven trippen in je uppie), maar het station wordt met enthousiasme en vakkennis gemaakt. Het aantal actuele nummers is beperkt (durft vmma zichzelf geen concurrentie aandoen?) en sommige recurrents lijken verhoudingsgewijs snel te roteren. Een en ander klinkt dit weekend al een stuk genuanceerder. In ieder geval, als het gaat om de job van 'mood management' in te vullen, dan is Joe FM alvast 'goed bezig'

VERWANT:
Denk groot, de grote verzoekweek bij 4FM
Nostalgie, all summer long