Doelgroepdenken bij Britse kranten

Richard Addis van newspaper consultancy "shakeup media" trachte vorige week de lezersgroepen van Britse nationale kranten te beschrijven in termen van 'tribes', en heeft het daar niet zo makkelijk mee. Toch geven dit soort beschrijvingen, hoe summier ook, vaak meer tastbaar profiel van lezer en krant dan een opsomming van percentages op socio-demografische criteria. Nog beeldender voor krantenlezers is uiteraard deze scene uit de komische tv reeks 'Yes Minister'



De Daily Mail is een erg interessante 'mid-market' krant in het VK, die eerder al als voorbeeld ("best practice") figureerde in het "shaping the future" project van de World Association of Newspapers. De krant krijgt veel navolging, ook in Europa. Zo presenteerde Xavier Verellen, commercieel directeur van de Persgroep, ooit 'a tribute to the daily mail' op een INMA conferentie. De Daily Mail positioneert zichzelf als krant voor de aspirationele middenklasse. Ze willen dat zij en hun kinderen het goed hebben, dat de economie goed draait… Dus is positie innemen tegen de stijgende levensduurte, wat de krant vrijdag deed, een actie op maat van media en doelgroep. Het dagblad hangt de campagne op rond een eigen levensduurte index. Pijnlijk is natuurlijk wel als je op dat moment zelf een prijsverhoging van de krant moet aankondigen.

Een relatieve nieuwkomer in Brits krantenland is het gratis financiële dagblad CityAM. The Independent bracht dit weekend een interview met de erg jonge hoofdredacteur (30) van de zakenkrant. Ook hier is doelgroepdenken niet ver weg: City AM wil de krant van de 'boys & girls' van de city zijn. Daarom heeft het ook aandacht voor het sociale leven van jonge beurshandelaars en wordt er meer aandacht besteed aan net die financiële producten waarmee zij meer werken.

0 reacties: