Priming effecten bij mediaverwerking

Onderzoekers aan Wharton toonden aan hoe "cues" (hints) uit de omgeving later de verwerking van media beïnvloeden. Proefpersonen die eerder een illustratie van een hond te zien kregen, herkenden sneller het merk Puma. De verklaring ligt in de associatieve werking van ons geheugen: de associaties tussen hond en kat liggen niet ver uit elkaar, en van kat naar Puma is ook niet zo'n enorme gedachtensprong als dat pad doorheen ons associatief netwerk eenmaal open ligt.
"Pumas, Planets and Pens: how cues in the environment influence consumer choice". In dezelfde lijn ligt het onderzoek van Gavan Fitzsimons aan Duke University: alleen al het kortstondig zien van het logo van Apple maakt ons meer creatief (audio interview, pdf met "automatic effects of brand exposure on motivated behaviour" )
UPDATE: vandaag (14/4) brengt marketingonline.nl de case van hoe Mars in 1997 significant meer candybars verkocht in het verlengde van de berichtgeving over de landing van marssonde pathfinder.

Take-away: wat houdt mensen vandaag bezig? Een verband met jouw boodschap, hoe indirect ook, maakt elk bericht meer relevant

0 reacties: